dimecres, 22 de maig del 2013

El fruit del Baobab


Àfrica té nom de dona
 

Maite Carranza
400 pàgines
17,90 euros
Edicions 62
Col·lecció: el Balancí


Espectacular sorpresa El fruit del Baobab. L’escriptora Maite Carranza, especialista en literatura infantil i juvenil, torna a la novel·la adulta amb un treball rotund, contundent, documentat, impossible d’oblidar i que no pot deixar ningú indeferent.L’autora se submergeix en el complicat món dels subsaharians a casa nostra i es capbussa per anomenar les coses pel seu nom i aparcar els eufemismes. 

En una aposta compromesa, valenta, francament antropològica, explora les conseqüències i les arestes que pot significar un fet ancestral (eradicable per a la gram majoria; culturalment bàsic per a una minoria) com és el tema de la mutilació genital femenina.

L’ablació del clítoris, pràctica més o menys extesa en zones de l’Àfrica Negra, esquitxa les famílies que habiten casa nostra. Com encaixa una noia de 14 anys, que viu a Mataró aquesta experiència? Quin és el paper de les dones de la seva ètnia que viuen aquí? I de les seves mares i àvies que no han sortit mai de llogarrets ancestrals? Què en pensen els homes? I els educadors? Els metges? Els Mossos d’Esquadra? Els companys d’escola? Les (nostres) lleis, les (seves) tradicions?

El Fruit del Baobab dibuixa i retrata, a vegades de manera crua, a vegades de manera tendre, però sempre realista, el xoc cultural de dos mons que topen davant els ulls aquàtics d’una pediatra que emigra a Mataró per comenzar de zero després d’una traumàtica ruptura sentimental. Però la seva relació no és l’únic que es fa miques en unes apassionats i sentimentals pàgines que es col·loquen a l’alçada de la bestial Masai Blanca de la gran Corinne Hofmann. A l'ambulatori coneix una familia gambiana formada per unes dones poderoses, orgulloses que viuen sota l'estigma mandinga de la mutilació.

Després de tres anys d’investigacions, d’entrevistes, de viatges a Gàmbia, Maite Carranza presenta una obra coral que pretén posar en negre sobre blanc el duel entre dos móns, dues cultures.

150 milions de dones són mutilades i es calcula que unes 6.000 nenes pateixen l’escapçament del clítoris, amb l’argument de la purificació, en condicions violentes sense anestèsia, ni antibiòtics ni coagulants. Algunes viuen a Catalunya. Hi ha nenes nascudes aquí que pateixen haver de viatjar a la terra dels seus pares per si són purificades contra la seva voluntat.

Joan López Escofet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada