dilluns, 11 de març del 2013

Exposició Arxiu Bolaño 1977-2003


Atreveix a endinsar-te en els codis descarnats de l’univers Bolaño

Exposició al CCCB

Lletra petita i atepeïda, caligrafia rodona i acurada, muntanyes de quaderns,papers,llibretes, documents, poesies, contes inèdits... Tot això és el que ens ofereix l’exposició Arxiu Bolaño 1977-2003 que serà al CCCB des d’aquest mes de març i fins el 30 de juny de 2013. 

La mostra, inèdita i plantejada com un joc detectivesc, recopila, de la mà de la xicota de l’escriptor i poeta xilè Roberto Bolaño bona part de la producció (molta encara per classificar) d’aquest veritable geni de la literatura contemporània mort a Barcelona ara fa una dècada.

Grum, rentaplats, venedor, vigilant nocturn d’un pàrking de Castelldefels... Aquests van ser algunes de les feienes que Bolaño va realitzar per Catalunya mentre configurava el seu poderós univers literari. 

Barcelona, Girona i Blanes, llocs en els quals va residir, tenen un pes específic molt important en l’obra d‘aquest poeta infrarrealista que deriva en un narrador bohemi, descarnat, dur i ressec com els paisatges amb els que esquitxa les novel·les que produïa. Paisatges agres com els deserts infernals d’un Mèxic que el va acollir quan va fugir del seu Xile natal després del cop d’Estat d’Augusto Pinochet.

Va tenir una immensa capacitat creativa, abans de morir d’una insuficiència hepàtica a l’hospital barceloní de la Vall d’Hebron. Creador del seu propi univers, dels seus propis codis, incansable a l’hora de denunciar les situacions de violencia sangonosa vers les dones, el CCCB té la valentia de proposar una acurada revisió d’un dels genis de les postres del segle XX.

Animem a donar un pas valent i a eixamplar horitzons en el camp de la lectura. Visitar l’exposició pot ser un bon punt d’arrencada per explorar algunes de les obres de Bolaño que ben aviat seran a la Llibreria Índex preparades per a la seva revisió. Es recomanen Putas asesinas, la inacabada2666 (per a molts considerada el seu zènit), Detectives Salvajes o el Tercer Reich.

No serà difícil trobar elements del dadaísme amb el qual va combregar en la seva etapa primerenca de poeta que va anar maquillant abans d’arrossegar-se pels carrers més sòrdis i els escenaris nocturs de Mèxic.

El CCCB proposa una mostra amb vuit documentals, entrevistes interactives i muntanyes de manuscrits, fotos, llibres de la biblioteca personal de l’autor, cedés, cintes i correspondència privada. Moment idoni per apropar-se a aquest fenòmen nascut a Xile, que es va formar a Mèxic i que va produir la major part de la seva obra a Catalunya. De fet, Bolaño es considerava “molt català” i encara es recorden les columnes setmanals d’opinió que es publicaven al Diari de Girona. Roberto Bolaño, s’està convertint en un déu emergent als EUA i, de fet, l’exposició barcelonina volarà a Nova York per instal·lar-s’hi a la tardor.

Exposicions CCCB c/Montalegre, 5 Barcelona 08001

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada