divendres, 29 de març del 2013

El club de lectura del final de tu vida. Will Schwalbe


Quin llibre estàs llegint?

El club de lectura del final de tu vida
Will Schwalbe
384 pàgines
En castellà: RBA


Una proposta molt interessant ens planteja Will Schwalbe en el seu debut literari. L’autor s’endinsa en un univers de propostes literàries de les quals n’extreu el suc com qui es prepara un còctel de fruites sense alcohol. S’hi troba còmode i cavalca sobre els llibres que l’han marcat per tal de beure-se’n les vitamines per encarar uns moments molt delicats tant a nivell individual com familiar. 

Retrata el darrer any i mig de vida de la seva mare que, afectada per un càncer de pàncrees letal, comparteix amb el propi Schwalbe llargues i tedioses sessions de quimioteràpia, que es converteixen en improvisats club de lectura. Uns clubs, per cert, típics i habituals en el món anglosaxó on El club de lectura del final de tu vida està arrasant.

“Què estàs llegint?” és la pregunta que li planteja el fill a la mare en la primera visita que fan a l’hospital oncològic Memorial Sloan-Kettering. A partir d’aquí, una enorme llista de llibres es van exprimint al llarg de l’obra. Desfilant una rera l’altre unides per un fil invisible de complicitat que passa d’allò més bé. 

Mare i fill comparteixen sensacions i vivències i, al mateix temps que el lector, es van descobrint coses l’un de l’altre. El propi Schwalbe ens retrata una mare autènticament idolatrada i que, sincerament, frega l’exageració més religiosa. Una dona amb totes les virtuds que es resisteix a apagar-se com una espelma i que segueix sent el pal de paller d’una família erudita i cultural amb les preceptives pinzellades d’homosexualitat cool. Al pare, per cert, ni se’n sap res; ni se l’espera.

Mare i fill, entre quimio i quimio, reflexionen al voltant d’universos literaris tan estranys (i aparentment oposats) com Lewis Carrol, Roberto Bolaño, Charles Dickens, Scott Fitzegarld, Thomas Mann o Tolkien. Com a resultat, una biografia força recomanable. Una proposta que busca que el lector reflexioni sobre com es relaciona amb els llibres, què n’apren, què en pot trobar i que, de passada, valori com es tractaven segons quins temes en una època i en una altra de posterior. La relació entre mare i fill també vol ser un anàlisi sobre el canvi generacional d’una mare hiperactiva que, afortunadament, fuig de sentimentalismes barats i llàgrima fàcil.

El club de lectura del final de tu vida sap retratar molt i molt bé els tediosos moments de tot familiar que vetlla un malalt en dependències o habitacions d’un hospital. Moments avorrits, pesats i no faltats d’una cert endormiscament. Per això, mare i fill, funden aquest especial club de lectura. Una trobada en la qual el lector podrà pensar, conscient del final de la seva vida cronometrat pels metges, si seria capaç de llegir tots els llibres que té pendents, si en cas de triar el darrer llibre apostaria per una peça de profunda reflexió i ben seriosa o si, en canvi, s’inclinaria per una obra més lleugera i divertida.

Què estàs llegint? 

Text:Joan López Escofet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada