Sílvia Soler: “Celebrem fins i tot el més petit. Els mal moments prou que vindran”
Aquest dijous, 23 de maig, va ser una data molt especial per a la Llibreria Índex de Vilassar de Mar. Es preparava una revetlla de Sant Joan (amb coca inclosa) molt especial. L’esdeveniment es produïa tot just un mes abans de la Nit Màgica que dóna el tradicional tret de sortida al llarg estiu. I, per celebrar-ho, què millor que compartir una estona amb l’entranyable Silvia Soler.
Escriptora poderosa i orfebre dels sentiments, amb el Ramon Llull d’enguany a la butxaca, l’autora de L’estiu que comença va desplegar el seu encant davant un auditori entregat que es engolia les seves paraules amb delit.
Silvia Soler, molt còmode sota una posta en escena més que apropiada per a l’ocasió dissenyada per la Llibreria Índex i que evocava una escena clau de la novel·la, (estovalles de fil, fanalet i flors liles), va detallar els secrets de confecció de la seva novel·la que, amb tints autobiogràfics, té la capacitat d’atrapar el lector des de la primera fins la darrera pàgina.
Soler, que alterna la ficció amb els seus articles en premsa, va demostrar que les pinzellades d’humor que esquitxen les seves pàgines no són una casualitat. De caràcter optimista, Soler recorda que ella “escriu perquè li proporciona plaer”i que l’objectiu últim que busca “és que els lectors s’ho passin d’allò més bé llegint-me. Vull que, per uns instants, s’oblidin de les penes i les angoixes que tots patim”.
L’estiu que comença explica les aventures cotidianes (el pas del temps) d’una parella que són fills d’amics i pares d’amics que es troben cada Nit de Sant Joan en un petit poble inventat del Maresme. El brindis, que any rere any és el mateix, esdevé una tradició que serveix per purificar l’hivern que es deixa enrera i per saludar l’estiu que tot just treu el nas.
Soler, artista de les petites coses i surfista del dia a dia, segueix dominant uns personatges que “poc a poc van creixent, que acabes fent teus i que et deixen que t’incorporis a les seves vides”. A L’estiu que comença “no passen grans coses, però permet reflexionatr sobre el pas del temps i la cerca de l’equilibri. Equilibri entre els moments durs i els bons moments. Que sempre s’han de celebrar. Per petits que siguin”.
Prenyada d’autobiografia, Soler regala una obra que es llegeix de manera ràpida i amena. L’autora de 39+1 i Petons de diumenge, va ser introduïda per Silvia Cantos que va lloar la capacitat creativa de Soler i va recordar que la Nit de Sany Joan és molt especial pels vilassarencs i vilassarenques ja que coincideix amb la Festa Major de la Vila.
Text: Joan López Escofet
Text: Joan López Escofet