dimecres, 17 d’abril del 2013

Pura sang. Ada Castells


Pura Sang
Edicions 62
Col.lecció: El Balancí
Pàgines: 288
Preu: 19,50 euros

Ada Castells (Barcelona 1968) és una escriptora que va arrodonint les seves obres a mida que van sortint del forn. Al costat de la mataronina Care Santos, les dues artistes representen una alenada d'aire fresc en la literatura que es fa a casa nostra actualment. Cadascuna en el seu estil. I si és que si parlem d'estil, la novel·la Pura Sang es presenta com un exercici complex, claustrofòbic al mateix temps que es dissenya com un treball de superació de les pors. 

A mig camí entre la novel·la victoriana i el terror gòtic, Castells es capbussa en el món de la maternitat a través d'una carta feixuga i estripada que una mare adreça al seu fill absent.En dos escenaris, una casa pairal, règia i antiga de Menorca que es converteix en el contrapunt d'un pis deixat de la mà de Déu de l'Eixample barceloní, els acomteixements es precipiten a un ritme vertiginós. 


La protagonista, la pintora Sílvia es casa amb un enigmàtic i absent hereu menorquí. Arribada a la illa, no es trobarà amb la llum i la claredat que espera per reflectir a les seves obres, si no un complicat terreny de joc familiar amb les seves estrictes normes i severes prohibicions. Els dos aspectes, el blanc i el negre, afectaran tant la creativitat de la pintora com la seva relació amb el fill.


Els personatges femenins, made in Castells, viuen un nou capítol d'èxit amb la Sílvia. Una Sílvia que s'enfronta a les seves pors en un viatge que penetra en la bogeria i que ens il·lustra sobre la puresa de la sang d'una família poderosa que frega, a vegades, la caricatura. Ada Castells ens vol fer reflexionar sobre el món de les aparences. Sobre l'esforç d'una mare que lluita per ajudar el seu fill que és víctima d'una estranya malaltia que el farà candidat a una estranya renovació de la seva sang.

Text: Joan López Escofet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada