divendres, 6 de setembre del 2013

Corrent cap a Bikila, Marc Cornet

Quan Itaca és a Etiòpia

Corrent cap a Bikila
Marc Cornet
Deu i onze edicions
381 pàgines

Corrent cap a Bikila és la primera novel.la del manresà Marc Cornet. Periodista i presentador, la passió de l'ara escriptor sempre ha estat córrer arribant a prendre part en més d'una dotzena de maratons. I és precisament aquesta mítica prova atlètica l'encarregada de posar en marxa les neurones de Cornet que ens ensenya una novel.la en la qual ens explica situacions, sentiments i històries a partir de l'experiència de córrer. 

Cornet estructura la novel.la Corrent cap a Bikila com si fos una marató. 42 kms, 42 capítols i els 195 metres de propina de la preceptiva distància atlètica serveixen al manresà per fer una picada d'ullet en forma d'epíleg. L'autor va quedar marcat per les dues maratons que va guanyar el petit etíop Abebe Bikila a mitjans dels anys 60: als JJOO de Roma (descalç) i a Tòquio quatre anys després. Etiòpia és l'escenari d'una novel.la apassionat en la qual es creuen les vides de diferents personatges que cerquen el seu Itaca particular a través de l'experiència de córrer. El país de la banya d'Àfrica no només és un oblidat racó de món amb problemes polítics interns que copa les imatges dels TNs del món pels escassos recursos de la seva població. També és el bressol d'una raça dura de petits corredors de llarga distància i de resistència increïble que meravellen el món en cites atlètiques de prestigi esquitxant els seus afamats compatriotes de medalles d'or.

Cornet, que ens fa penetrar i capbussar en l'Etiòpia profunda sense demanar-nos permís (sense haver-hi estat mai; per cert), ens retrata tres històries molt humanes que ens parlen de l'esperit de superació marca de la casa d'uns personatges que s'emmirallen en una nació tan castigada com Etiòpia. 

El fenòmen de les curses, dels runners, del córrer com a experiència gairebé religiosa, tan de moda a casa nostra, és el que motiva a un dels personatges principals a calçar-se les vambes i començar a fer quilòmetres. Mica en mica, i superant els problemes inicials, s'obsessionarà amb les curses i, paral·lelament, inciarà uan transformació personal.

Capbussant-se en muntanyes de documentació, Cornet ens fa visualitzar una Etiòpia immersa en la pobresa de la qual els nois i noies en volen sortir entrenant-se en la mítica muntanya d'Entoto amb l'esperança de forma part de la selecció d'Etiòpia d'atletisme i poder fugir de la misèria com van fer, en els seus temps, els déus Abebe Bikilia i Haile Gebrselassie. El protagonista és Bikila, un noi que malviu a Addis Abeba, i que per culpa d'una malformació al peu sap que mai arribarà a sortir corrents del pou.

El brou que cuina a foc lent Marc Cornet escalta a Etiòpia. Allà s'hi barrejaran un Bikila que cerca les seves arrels, el noi que arrenca a córrer per Catalunya (que en plena cursa es deixa enrera un matrimoni que a primer cop d'ull podria semblar ideal) i una parella de cooperants catalans de Metge Sense Fronteres. 

Preparats, llestos... ja!

Joan López Escofet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada