Apunts al natural d’una Mataró que ja no tornarà
El nét del pirata
Editorial Proa
Editat: 2014
A El nét del pirata, Manel Cuyàs dibuixa un retrat d’una família, d’una societat i d’una ciutat (Mataró) que van creixent, canviant, formant-se i madurant al mateix ritme que ho fa el protagonista d’aquesta obra, a cavall entre la novel.la històrica i la biografia, que ens permet pedalejar i assaborir un estil de viure que destil.la el més pur aroma Josep Pla. Un dels grans.
El nét del pirata és el darrer bastió d’una nissaga que creix sota el retrat d’un rebesavi corsari que, palplantat i orgullós a la paret noble de la casa, mira com creix aquesta família benestant i burgesa de Mataró que ell va crear. Una de les ciutats mitjanes de Catalunya, amb un alt poder motriu industrial i cultural, sense les quals no es podia entendre el nostre país.
Amb una prosa serena, arrodonida, amb una adjectivació justa, amb un temps narratiu pausat, Cuyàs és capaç de fer barrejar, amb mà mestre, el creixement del protagonista amb el de la capital maresmenca. I rodalies. Per les pàgines d’aquesta més que recomanable obra desfilen els carrers de Mataró, les cases de cos, el tren, la burgesia, el franquisme, les Santes, la industrialització, el català, l’educació, l’art...
En Manuel Cuyàs fa que el lector se senti embolcallat pel creixement d’una família, que és la del protagonista, però cada cop és més, també, la del lector que s’incorpora a l’imaginari real de l’escriptor-periodista que domina el costumisme d’un llibre que exigeix, a crits, un pel.lícula a la televisió pública catalana. Cuyàs aposta per teixir una xarxa de records d’una Mataró que... ja no tornarà.
Text: Joan López escofet