divendres, 14 de març del 2014

Martí Gironell. El últim heroi

Martí Gironell viatja al Neolític amb la seva particular màquina del temps

Des d’aquest dimecres 5 de març, la Llibreria Índex de Vilassar de Mar, ja et té reservada una de les novel.les que més dur colpejaran el proper Sant Jordi. El periodista de TV3, Martí Gironell, ataca el llistat de llibres més venuts amb la seva darrera obra, una de les apostes més dedicides d’Ediciones B que ha preparat una tirada molt llarga, tant en català com en castellà, ja que arribaran al sostre dels 50.000 exemplars en la seva primera edició.

Es tracta d’El primer heroi. Un projecte que feia molt temps que barrinava pel cervell de l’autor de l’Arqueòleg i el Pont dels Jueus. Gironell se sent molt còmode amb la novel.la històrica i és per això que no abandona aquest format que domina a la perfecció.

Així, ens explica com vivien els primers catalans, 7.000 anys enrere, al poblat lacustre banyolí de la Draga. El primer heroi és en Ynatsé que viatja pel món cercant un guariment per a les malalties del seu clan. Aquest periple per Europa i el Pròxim Orient el durà a conèixer a talladors de cap, caçadors de catxalots, col.leccionistes de calaveres i les primeres ciutats que tot just es dibuixen. Gironell, però, no vol donar lliçons ni d’arqueologia ni de antropologia (pensa que per això ja hi ha els professionals) però no es pot estar de donar unes pinzellades enriquidores a una història efectiva que no pot oblidar el rigor científic en cap de les seves pàgines.

Gironell aposta per un català actual, del segle XXI, buscant que tothom el pugui entendre i allunyar-se de llenguatges de l’època, neologismes o, fins i tot, grunyits. El periodista que acostumem a veure donar la informació del trànsit a TV3 s’atreveix, ara, amb la Prehistòria: un periode poc explicat i poc novel.lat des de casa nostra. Després de tastar altres èpoques, segles XII, XIX o XVI, ara es deixa portar pel Neolític. Especialment destacables són els personatges de la dona d’Ynatsé i del bruixot del clar. Dos grans filòsofs.

Text: Joan López Escofet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada