dimarts, 20 de desembre del 2016

El Mosquit passeja per Mallorca sense sortir de la llibreria

Club de lectura d'autors de territori, Maria Escalas

A l’Índex hem gaudit d’un altre Club de Lectura
d’autors del territori, aquesta vegada amb la Maria Escalas i la seva obra Abans que el teu record torni cendra d'Ara Llibres. Diuen els que hi entenen que no és gens senzill titular una novel·la, doncs haig de dir que aquest títol és del tot encertat: la novel·la conté el mateix to entre poètic i nostàlgic que traspua aquesta primera frase que l’encapçala. Avui començo fort, oi? Zzzzxxt!! Zzxt!

Pels que no hi vau poder ser, diré que la Maria ens va sorprendre d’entrada perquè parla un català d’allò més estàndard, sense ni un deix de mallorquí (ens va confessar que viu aquí amb nosaltres des de fa un grapat d’anys), i també perquè vessa una vitalitat i una energia envejables, si algú s’espera un posat d’escriptora reconcentrada... res de res.

Escriptora novella, ens va parlar de la sorpresa i l’alegria pel recorregut que està tenint el seu llibre. Hi ha dues idees clau que recullo d’entremig del bullici de la conversa. Primera: com no comptava que ningú li publiqués el llibre, el va escriure amb plena llibertat, sense cap mena de condicionant per com la rebrien els lectors, i haig de dir que es nota. Segona: es va marcar un alt nivell d’exigència personal, si volia una obra que pogués sobresortir enmig del marasme de llibres que s’escriuen i es publiquen a cada moment, havia de ser molt exigent i agosarada alhora, havia d’aconseguir una obra capaç d’obrir-se camí per si sola. Ben vist! Zzzxxt!

Si un ho mosquita una estona, s’adona que són dos plantejaments que –tot i que poden semblar contradictoris- són del tot necessaris per a un autor novell: atreviment i autoexigència.

També crida l’atenció que la Maria és una escriptora convençuda, no sé com pot haver estat tants anys dedicant-se a la música... Zzzzxxxvt! Zzzx! És una dona que vampiritza tot el que viu, el que se li explica. Tot al seu voltant és susceptible d’esdevenir material de ficció. Es nota que gaudeix com una loca creant els seus mons de lletres i paper, de fet manté amb els seus personatges una complicitat absoluta: els crea, els escolta, els respecta, els pregunta cap on volen anar... Fins i tot els felicita pel dia del seu sant!

Abans d’acabar ens va deixar una primícia: ens va avançar que està escrivint la seva segona novel·la, segons va dir-nos fugint del to i de l’estil de la primera, cosa que diu molt al seu favor: un escriptor ha de ser valent, a risc d’estampar-se contra la desafecció dels seu actual públic, és clar. I mentre escriu la segona novel·la, ja té un munt d’apunts per la tercera i fins i tot la idea feta pel que fa a la quarta. Quin neguit, a voltes temo socarrimar-me amb tanta energia, jo que sóc tot ales i potes. Zzzzvvxt!

Felicitats Maria, per l’Abans, i per tot el que estar per venir. Zzzzxxt!! Zzzzzzvvt!

Bon Nadal, i millor 2017.


El Mosquit Llibre
Desembre 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada