dimarts, 10 de desembre del 2013

El risc de portar el Caudillo als altars

El risc de portar el Caudillo als altars

Franco Confidencial
Pilar Eyre
Destino
Col.lecció Imago Mundi
22.90 euros

La periodista i escriptora Pilar Eyre, després de capbussar-se en la vida més íntima dels Borbons, explora ara un paisatge arriscat i sempre complicat. En ple segle XXI, afrontar la vida del dictador Francisco Franco, se segueix presentant com un terreny enfangat i difícil de digerir. Eyre presenta el seu darrer treball, Franco Confidencial: una obra rotunda que alçarà debats i aixecarà catifes.

L'escriptora, que és una autèntica autoritat al voltant de la figura del Caudillo; doncs l'ha estudiat i analitzat per activa i per passiva, es documenta a través de les entrevistes que manté amb el metge privat del Generalísimo. 

Així, per les pàgines del document desfila un Francisco Franco que aglutina dos trets psicològics que, barrejats, són les bases d'un personatge fred, autoritari i sense cap mena d'empatia: el complexe d'Edip i els maltractaments patits a la infància. El seu pare el destrossava anímicament: el pegava, es referia a ell com a Paquita i el tractava d'homosexual. Un pare violent, autoritari i sever que és capaç de trencar el braç al germà del Dictador quan el va enxampar, d'adolescent, masturbant-se. En paral·lel, una mare protectora i carinyosa de la qual el Paquito petit se'n queda ben enamorat.

Amb tot, Eyre ven una mena de rentat d'imatge d'una de els figures més perilloses de l'Europa del segle XX. La gallega, però, s'escuda darrera la infantesa crua del petit Franquito per, amb mà mestre, dibuixar una mena d'hagiografia en la qual es disculpen totes les accions del Caudillo. Eyre repassa l'etapa africana del jove general, un dels més joves d'Europa, la seva metòdica capacitat de treball, la seva nul·la vida sexual, la relació amb la seva dona (una Doña Collares manipuladora que teixeix teranyines d'ambició a l'ombra) i una filla que tanca un triangle íntim, catòlic i eixut.

Pilar Eyre es creix quan repassa els contactes entre Francisco Franco i Joan Carles I. Un dictador sense l'amor d'una família que s'ha fet gran imposant-se a les adversitats que es troba amb un jove príncep sense el carinyo dels seus pares exilat a Lisboa. L'un troba en l'altre el fill que no va tenir i el Borbó declara que es va enamorar de l'avi que mai no va poder gaudir. Una aliança perillosa que perdura, per a molts, avui en dia.

L'escriptora traça un Franco que sembla que presenti candidatura als altars. Un Dictador víctima, un Caudillo farcit de bonhomia i un incomprès. 

Joc perillós per a un estat en el qual encara no s'han suturat unes ferides que van començar a sagnar el 1936.

Text: Joan López Escofet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada