divendres, 17 de gener de 2014

Si alguna cosa funciona... no la moguis (?)

Si alguna cosa funciona... no la moguis (?)


No et refiïs de Peter Pan
John Verdon
Català:Proa
castellà: Roca
550 pàgines

Renovar-se o morir. No tocar una coma de l'esquema que t'ha funcionat o mirar d'oferir quelcom més a un excèrcit de lectors que ja has fidelitzat. Aquest hauria de ser el dilema i la reflexió a la que s'hauria d'encarar l'autor John Verdon. I ho hauria de fer el més aviat possible. L'autor de la saga de l'investigador de policia retirat Dave Gurney (que ha protagonitzat les quatre exitoses novel.les en quatre anys: Sé el que estàs pensantNo obris els ullsDeixa en pau el dimoni) s'hauria de rentar la caraI ho hauria de fer sobretot després d'afrontar el darrer repte: No et refiïs de Peter Pan

La veritat és que un servidor ha estat un lector voraç i apassionat de les propostes de Verdon. El que passa és que, en el seu quart lliurament, hi ha més del mateix. En les tres edicions anteriors de les peripècies d'en Gurney, se'ns ha dibuixat un plantejament complicat i atractiu amb uns dolents que fregaven entre la carnisseria més sàdica i el terror psicològic més íntim. Ara bé, potser arriba el moment de fer una passa més.

No et refiïs de Peter Pan ens tornem a trobar en els mateixos ingredients. Se'ns presenta un Dave Gurney retirat a les muntanyes lluny del bronzit d'una ciutat com Nova York, de la qual n'era policia, però que acaba havent de resoldre els cassos més complicats i enrevessats. Amb la inefable companyia de la seva dona que viu aïllada en una mena d'independència eixuta entretinguda amb hobbis mundans, un excompany de feina massa caricaturitzat malparlat i malcarat, consumint litres i litres de cafè en una solitud buscada i trencada, un cop i un altre, per dolents que, pobres, a vegades tenen més de malalt de psiquatre que no de carn de presidi.

Verdon hauria de buscar trencar l'esquema ja que, si no ho evita, acabarà convertint-se en un guionista de sèries de televisió de finals de segle passat amb pautes marcadíssimes, estrictes i sense cintura com El equipo AMiss MarpleMagnum PI o tantes altres en les quals cada capítol era el mateix i les mínimes variacions eren anecdòtiques..

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada