dilluns, 17 de febrer del 2014

Especial Nelson Mandela

El passat 5 de desembre de 2013 moria, a Johannesburg, Nelson Mandela. Un dels personatges més importants del segle XX i una autèntica referència mundial que va liderar moviments antiapartheid que el van portar a 27 anys de presó. L’any 1994 es va convertir en el primer president negre d’una Sud-àfrica que posava punt i final a un terrorífic règim racista. Només un any després d’haver-se fet amb el Premi Nobel de la Pau.

Sens dubte, el paper de Madiba (títol honorífic amb el qual se’l conexia afectuosament) ha estat, és i serà un referent per a moltes generacions que l’estudiaran, l’admiraran i el copiaran. Amb un poder mediàtic i espiritual comparable al de Gandhi, les reflexions, sentències, opinions i biografies d’aquest autèntic líder mundial no quedaran pas en un sac trencat. És per això, que hi ha molts llibres que prenen Mandela com a eix i que s’encarregaran de perpetuar el seu llegat.

La Llibreria Índex, com no podia ser d’una altra manera, té a punt unes obres que expliquen, parlen i analitzen la figura de Madiba. Una selecció obligatòria per tenir sempre present, a les llibreries de casa nostra, les ensenyances d’un autèntic mestre. Així, la selecció que recollim a la llibreria de Vilassar de Mar se centra en tres obres cabdals: El camino hacia la libertad (obra autobiogràfica), El somriure de Mandela (John Carlinn) i Nelson Mandela por sí mismo (recull de cites).

El camino hacia la libertad. Autobiografia
Es tracta d’una obra autobiogràfica escrita pel propi Nelson Mandela que es va publicar l’any 1994. Es relata la infantesa, adolescencia, majoria d’edat, educació i 27 anys de presó. Els darrers capítols fan referència al seu ascens polític i al seu convenciment que la lluita contra l’apartheid continua. L’any 1961, un combatiu i jove Mandela va ser condemnat a cinc anys de presó per incitació a la vaga i per abandonar el país sense passaport. Aquesta condemna va derivar en una cadena perpètua que es va aconseguir bescanviar per una possible pena capital. A les pàgines del llibre, Mandela narra les vexacions que va patir a les minúscules cel.les a les que va estar reclós.

El somriure de Mandela. John Carlin
El periodista John Carlin és una de les personess que més va conèixer Mandela. No només per ser l’autor del llibre El factor humà (que es va convertir en el guió de l’emotiva pel.lícula Invictus) sinó per la seva experiencia com a corresponsal a Sud-àfrica entre els anys 1990 i 1995. Anys claus en l’ascens a la presidencia del país de Mandela i enterrament de l’apartheid. Carlin, col.laborador del diari El País, fa un retrat valent i íntim de la persona sense amagar els seus defectes. El llibre recalca que Mandela “ni és un sant, ni és un superheroi. Però és una persona noble i intel.ligent amb una qualitat política de líder excepcional.”

Nelson Mandela por sí mismo. Recull de cites
Nelson Mandela por sí mismo és el primer llibre recull de les cites d’aquest mite de la història contemporània mundial. S’han recopilat 2.000 frases d’aquest Premi Nobel de la Pau durant un periode de 60 anys. Així, entre les pàgines del llibre, hom pot arribar a apropar-se a Mandela i saber què pensava sobre tota mena de qüestions. Des de temes més feixucs com poden ser el racisme o la injusticia a altres més suaus com ara la jardinería, la boxa o la familia. Les sentències estan organitzades sota diferents categories que, a semblança dels capítols, aglutinen totes les opinions, discursos o reflexions del polític sobre un mateix tema genèric.

Text: Joan López Escofet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada