dimarts, 19 d’abril del 2016

Sant Jordi

Sant Jordi 2016

Casum l’olla! Fa setmanes que a la llibreria sembla que sigui el darrer dia de la fira, i fins ara no hi havia caigut: és que és Sant Jordi, la festa major del món del llibre!! Zzzzxxt!! 

El diumenge 17 han començat els actes oficials, però ja fa dies que a l’Índex hi ha una marxa especial. Un ja no hi pot anar a espiar converses d’aquelles lletraferides que a mi tant m’agrada capturar. Aquests dies, o estan recomanant llibres o estan embolicant o estan classificant o estan reordenant la taula... no paren!! I jo, no hi tinc massa a fer, només voleiar a veure si així faig córrer l’aire.

Doncs de tan avorrit com estic, he pensat que jo també hi puc dir la meva, i si us serveix bé i si no... també. No us preocupeu, que no cal que em feu cas. Jo aquí faré una barreja entre el que he llegit darrerament i les sensacions que m’inciten el que veig sobre la taula de novetats. I miro de classificar-ho per gustos (com si això fos l’aparador d’una gelateria, que ja en va sent temps). Som-hi!

Si el que us ve de gust és la novel·la negra, us puc recomanar tres títols: La naturaleza del fuego del Daniel Escriche, és una novel·la d’acció i molt rodona, Contra l’aparador del Marc Moreno si voleu una història més introspectiva i serena, i Una novel·la pulp del Damià del Clot si us agrada el disbarat fet bona literatura. No he llegit Noves dames del crim, però té molt bona pinta! Zzzxxxt!

Si sou fans del Roberto Bolaño però encara no ho sabeu, no cal que comenceu per l’enorme –en tots els sentits- 2666, podeu anar escalfant motors amb algunes obres més lleugeres: Estrella distante o Detectives salvajes. Si us oblideu d’aquests títols no patiu, segur que els tornaré a recomanar qualsevol altre dia.

Si voleu literatura seriosa i us agrada qüestionar-vos fins i tot la cultura que heu heretat els d’aquesta banda de món, no us podeu perdre El Reino o El Regne, de l’Emmanuel Carrère, escriptor sempre agosarat i de molt bona ploma.
 
Recomano de Muriel Barbery, L’elegància de l’eriçó, és una novel·la preciosa, plena d’enginy i bon ritme. 

Si cerquem bona literatura utilitària, podem comptar amb el valor segur de l’Almudena Grandes amb Los besos en el pan. Y si a més volem passar una estona divertida, he vist aquests dies una novetat de l’Eduardo Mendoza –El secreto de la modelo extraviada- que segur que està rebé, i també qualsevol de les novel·les de Jonas Jonasson, que va escriure L’home de 100 anys que va saltar per la finestra, i que ara presenta El matón que soñaba con un lugar en el paraíso. 
Si tot i així seguim més despistats que un mosquit en una perfumeria (i d’això si que en puc donar fe), el millor que podem fer és sortir al carrer i remenar les taules amb tots aquells títols que s’ofereixen. Triar i remenar, i també preguntar als llibreters i llibreteres que saben molt bé de què parlen. I sobretot, sobretot, gaudir d’aquesta festa tan especial. Zzzxxvvt! Zzzxxt!) Bon Sant Jordi! El Mosquit Llibre Abril 2016 http://annalleonart.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada