dijous, 20 d’abril del 2017

Recomanats per regalar per Sant Jordi de novel·la en català i traduïda

CLOSCA DE NOU / CÁSCARA DE NUEZ

Ian McEwan. Anagrama. 18,90 euros

Una curiosa reelaboració de ‘Hamlet’ en què el possible transsumpte del príncep de Dinamarca és un fetus que actua com a narrador i que des del claustre matern és capaç d'estar connectat amb el món gràcies a les notícies de la ràdio i adonar-se que entre la seva mare i el seu oncle estan preparant l'assassinat del seu pare per heretar una mansió georgiana. El retorn del McEwan més divertit.



ENVIADA ESPECIAL
Jean Echenoz. Raig Verd / Anagrama. 19,90 euros

Una novel·la d'espies que és molt més que això. La presenta un dels estilistes francesos més elegants i no per això deixa de ser una fantasiosa incursió en el gènere. No hi falta cap ingredient: una improvisada mata-hari, un complot contra un país malèfic (en aquest cas Corea del Nord) i una sèrie de personatges d'allò més excèntrics: com un home misteriós amb una taca a la cara que recorda el mapa de Nova Guinea.





EL BANQUETE CELESTIAL
Donald Ray Pollock. Random House. 21,90

La segona novel·la de Donald Ray Random després del celebrat llibre de contes ‘Knockemstiff’ manté el to auster en la forma en què retrata la crueltat més salvatge que és la seva marca de la casa. Aquí s'allunya del seu poble (també protagonista d'‘El diablo a todas horas’) per abordar un 'western' que faria les delícies de Cormac McCarthy. A la mort del pare, tres germans decideixen dedicar-se a assaltar bancs.


AQUEST DEU SER EL LLOC / TIENE QUE SER AQUÍ
Maggie O’Farrell.
L’Altra / Asteroide. 23,95 euros

Un retrat elegant i intel·ligent d'una crisi de parella amb què la irlandesa Maggie O’Farrell demostra una vegada més la seva capacitat per presentar personatges de carn i ossos. La vida tranquil·la d'un matrimoni queda esquerdada quan ell, un nord-americà que té fills a Califòrnia, té notícies sobre una dona amb qui va perdre el contacte fa 20 anys. Finalista del premi Costa.

MAC Y SU CONTRATIEMPO
Enrique Vila-Matas. Seix Barral.19,50 euros

Reescriptura d'una novel·la de joventut, 'Una casa para siempre', aquest exercici oulipià també és un manifest juganer de la lògica distorsionada de Vila-Matas. Entre moltes altres coses, trobem un veterà advocat en atur desitjós d'esmenar-li la plana a un famós escriptor a partir d'un llibre que al seu torn funcionava com un pastitx d'obres de famosos. Deliciós exercici vilamatià en estat pur

PATRIA
Fernando Aramburu. Tusquets. 22,90 euros

L'èxit indiscutible de la temporada. La novel·la que, segons l'opinió general, encapsula les claus del conflicte basc a partir d'una trama ben calculada que intenta donar la veu a tots els seus actors, víctimes i victimaris per mostrar un fresc viu. Quan d'aquí molts anys s'intenti entendre (però no comprendre) el perquè de la violència d'ETA, necessàriament s'haurà de recórrer a aquesta obra escrita després del cessament de les armes.





SOL DE MAYO / SOL DE MAIG
Antonio Manzini. Salamandra. 19 euros


El policia romà exiliat a l'alpina Vall d'Aosta Rocco Schiavone es mostra en la seva quarta novel·la menys corrupte, més venjatiu i igual de malhumorat que en les anteriors. Segueix la pista del desconegut que va intentar assassinar-lo i va acabar amb la vida d'una amiga en l'entrega anterior, ‘Una primavera de perros’, i els intents d'esborrar les pistes de la trama mafiosa que va desvelar en aquell llibre.

LA PARTE SOÑADA
Rodrigo Fresán. Random House. 22,90 euros

A Fresán no només li interessen els escriptors com a protagonistes de les seves ficcions, sinó mostrar el que passa als seus enfervorits caps. Aquesta novel·la mutant és la segona entrega d'una trilogia sobre la creació. A més de les múltiples referències culturals i pop habituals en l'autor, dos escriptors tan dispars com Nabokov i Emily Brontë recorren a aquest llibre per il·luminar el paper dels somnis en l'escriptura.





OFFSHORE
Petros Màrkaris. Tusquets. 19 euros

Petros Màrkaris s'ha rendit i, després de quatre llibres dedicats a la crisi grega i el seu impacte en els casos que investiga el comissari Kostas Jaritos, s'ha llançat a una ficció en què la gestió miraculosa d'un nou partit polític sortit del no-res ha tret del pou el seu país de la nit al dia. Però quan els diners es mouen a cabassos, alguna cosa lletja pot estar passant. I això indiquen algunes morts.

TEMPS DE RATES
Marc Moreno. La Magrana. 16 €

Marc Moreno va guanyar la vuitena edició del premi Crims de Tinta de novel·la negra en català. Editor del segell especialitzat en el gènere Llibres del Delicte, hi havia publicat fins ara les seves primeres quatre novel·les. La trama d'aquesta última gira al voltant d'una motxilla plena de cocaïna que va canviant de mans i que submergeix en un dilema moral el protagonista, que se la troba per sorpresa i l'amaga sota el llit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada