dilluns, 4 de març del 2013

Crònica de la presentació del llibre "El dia que Catalunya va dir prou" Pere Marti Colom




Un viatge a la gestació de la gran manifestació de l’11 de setembre de 2012

La Llibreria Índex convida Pere Martí Colom a presentar a la societat vilassarenca el seu llibre El dia que Catalunya va dir prou

El procés sobiranista de Catalunya i el seu encaix (o no) dins de l’Estat espanyol ocupa cafès, tertúlies, notícies i sobretaules. La Llibreria Índex ha volgut aportar el seu gra de sorra al panorama econòmic i polític actual proposant un debat sobre la qüestió, obert a tothom, presentant el llibre El dia que Catalunya va dir prou, del periodista Pere Martí.

Avalat per un més que notable èxit de vendes, dotat per un meridià sentit didàctic i esquitxant el seu discurs amb la dosi justa d’humor intel·ligent, el periodista de 8TV va desgranar els ets i uts de la seva obra que, com a ell li agrada dir, “és una crònica periodística” del procés de construcció de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ACN) que va culminar amb la gegant manifestació de l’11 de setembre de 2012. Pere Martí volia saber “qui era aquella gent que tenia aquella capacitat de convocatòria” i va iniciar un seguit d’entrevistes i investigacions que han culminat amb un treball més que meritori i que ja formarà part de la bibliografia obligatòria dels catalanistes de soca-rel.

I aquest seria el punt de partida de la crònica de Pere Martí. El periodista fa una radiografia de la construcció de l’ACN, en detalla la seva transversalitat i en subratlla la importància de les xarxes socials a l’hora de teixir una estructura definitiva.

Malgrat que el vespre de l’1 de març va ser típic d’hivern, amb llevantada inclosa, una bona munió d’asistents va escoltar quines són les parets mestres d’un llibre en el qual Pere Martí no es va cansar de remarcar que un dels èxits de la manifestació “va ser el treball de la societat civil, la voluntat de recuperar l’esperit unitari de la Transició i el pluralisme de la gent representada”. Per a Pere Martí, ex-periodista dels diaris Avui i Ara, un dels titulars de la manifestació que va rebentar el centre de Barcelona era que “potser per primera vegada, l’independentisme català ja no es queixava, sinó que exigia la construcció d’un estat propi dins de la UE”.

“El fracàs de la reforma de l’Estatut i del debat fiscal” són dos detonats d’una manifestació“gestada exclusivament per la societat civil” que “va obligar els partits polítics a reaccionar i corregir les seves posicions. A vegades, fins i tot, massa tard”. Pere Martí va desvetllar algunes de les sorprenents anècdotes amb les quals es recolza per donar ritme a una crònica periodística d’una protesta pacífica que va obrir els telenotícies de tot el món.

Si et submergeixes en les pàgines d’El dia que Catalunya va dir prou, podràs descobrir els psuedònims de la gent que va dissenyar la manifestació des de l’espai cibernètic, què feia el president de la Generalitat Artur Mas en el moment dels fets o com van reaccionar Mossos d’Esquadra i els serveis d’Intel·ligència espanyols a la crida.

Pere Martí considera que encara queda molta feina per fer. “Convèncer els no convençuts, mantenir la pluralitat de l’ACN, no aturar-se i actuar com a lobby independentista sabent que hi haurà molts obstacles al camí”.

L’acte va ser presentat per l’escriptor i ex-regidor vilassarenc Damià del Clot.



Text:Joan López Escofet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada